Fırça Ve Macun Seçimi
21 Kasım 2017

FIRÇA SEÇİMİ



Diş sağlığı için yapılması gereken plağın uzaklaştırılmasıdır.Plak diş eti hastalıkları ve diş çürüğünden sorumludur. Plağın uzaklaştırılmasında en önemli  etken hastanın diş fırçalama alışkanlığı ve uygun diş fırçalama tekniğidir.

Diş fırçası dişlerin tamamına ve her dişin bütün yüzeylerine ulaşabilecek şekilde olmalıdır. Uygun bir fırçalama tekniği ile bu sağlanabilir esasen diş fırçalarındaki üretici firma değişiklikleri bu açıdan önem arz etmemektedir.
Diş fırçasının 1. tercih sebebi hasta tarafından kolay kullanılıyor olmasıdır.


Her demetinde fazla kıl olan fırçalar daha etkin temizler.Ancak bu demetler çok sık olmamalıdır.Demetlerin birbirine çok yakın olması demetler arasında macun ve besin artıklarının kalmasına neden olur.Fırçanın temizliği tam olarak sağlanamaz.

Kıl uçlarının diş etine zarar vermemesi için yuvarlatılmış olması gerekir.

Hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe orta sertlikte fırça seçilmelidir.Sert kıllı fırça diş eti çekilmesi ve aşınmalara neden olur.Yumuşak fırçalar arayüze daha rahat girer ancak plağı kaldırmada yetersiz kalabilir.



3-4 ayda bir fırça değiştirilmelidir.Diş fırçasının kılları bu süreden önce eğilmişse dişimizi sert fırçalıyoruz anlamına gelir.Kılların eğilmesi 3-4 aydan fazla zaman alıyorsa etkin fırçalamıyoruz anlamına gelir.
Diş fırçasında baş ile sap arasında açı bulunması azı dişlerinin daha kolay temizlenebilmesine olanak sağlar.
Küçük başlı fırçalar azı dişlerine daha kolay ulaşır.
Elektrikli fırçalar yeterli diş temizliği yapamayan, bedensel,zihinsel engelli hastalar,yatalak hastalar, küçük çocuklar için uygundur.

Diş fırçaları kullanıldıktan sonra kapalı olarak saklanmamalıdır.Fırça kutusu ve fırça kapağı kullanmak yanlıştır.

Diş fırçalamaya başlanmadan önce fırça mutlaka kuru olmalıdır.Diş macununu ıslatmak yanlıştır.Kuru bir fırça ile fırçalayabilmek için  2-3 tane fırça edinilebilir.