Niçin Diş Fırçalamalıyım ?
21 Kasım 2017

Ağız sindiriminin  başladığı yerdir.Dişlerin işlevini tam anlamıyla gerçekleştiremediği durumlarda bütün sindirim sistemi olumsuz etkilenmiş olur. Bununla beraber hastalıklı bir diş enfeksiyon odağı olabileceği için bütün organlar için bir tehdittir. 

Sindirimdeki görevinin yanında konuşma fonksiyonunun sağlanmasına katkısı, estetiğin vazgeçilmez bir parçası oluşu dişlerin  önemini artırır. 

Plak kontrolünün sağlanması, bir başka deyişle ağız hijyeninin sağlanması için dişlerimizi fırçalamalıyız. Dişler üzerine biriken diş plağı diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine neden olur.Plak adı verilen eklentiler ağız çalkalamakla uzaklaşmamaktadır.
İçeriğinde bakterilerin bulunduğu bu yapının ağızdan uzaklaştırabilmesi için diş fırçalamak gibi sert mekanik hareketlere ihtiyaç vardır.

 




  

Diş Plağı 

   

Diş Taşı

Diş plağının sertleşmiş hali olan diş taşları düzenli diş hekimi ziyaretleri ile temizlenmelidir.




Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamadığınızda, hekimi kontrollerinizi aksattığınızda, size önerilen tedavileri yaptırmadığınız da çeşitli diş ve diş eti problemleri ile karşılaşabilirsiniz.Diş eti çekilmeleri, dişler çevresindeki destek doku kaybı, diş çürükleri bunlardan bazılarıdır. Dişin ağızda sağlıklı tutunabilmesi ve fonksiyonunun sağlıklı idamesi için, çürümemiş olması kadar dişi destekleyen çevre dokularının da (dişeti,dişi çevreleyen kemik yapı ve dişi kemiğe bağlayan lifler vs..) sağlıklı olması gerekir.


 

 

 

Sağlıksız diş etinin ilk belirtisi  diş eti kanamalarıdır.



Sağlıklı diş eti ; 

  • Mercan pembesi renkte
  • Portakal kabuğu görünümünde pürtüklü
  • Diş üzerindeki sonlanışı bıçak sırtı gibi keskin bitişli yani şişkin olmayan bir formda 
  • Kanamasızdır.

 

 

Ağız ve diş temizlik araçları 



1-Diş fırçası



2-Diş ipi





3.Arayüz Fırçası







4-Tek Demetli Fırça





5-Kürdan






6-Ağız yıkama sistemleri