Beslenmenin Ağz Sağlığına Etkisi
21 Kasım 2017

Beslenme ve ÇürükBeslenme sırasında alınan yiyeceklerin çürük açısından önemi bilinen bir gerçektir. O halde çürük önleyici ve sağlıklı bir beslenme nasıl olmalıdır diye düşünüldüğünde bazı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Çürük açısından özellikle karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Alınan vitamin ve mineraller vücudun gereksinimlerini temin edebilmelidir. Yiyeceklerin hiç olmazsa bir kısmı içerisindeki vitamin ve mineralleri kaybetmeden hazırlanmalıdır. Yiyecekler yenirken çene eklemi ve dişlerin çalışmasına olanak sağlanmalıdır
.

Karbonhidratların Çürük Yapıcı Etkileri; Karbonhidratların çürük yapıcı etkileri araştırıldığında bazı önemli durumlar ortaya çıkar;

1-Çeşitli karbonhidratlar çürük yapılıcılık bakımından farklı özelliklere sahiptir. Örneğin nişasta basit şekere göre daha az çürük yapısı etkiye sahiptir.

2-Şeker, eriyik halde alındığında ağız ortamından kısa sürede uzaklaştığından katı, karamela gibi yapışkan kıvamında alımına göre daha az çürük yapıcıdır.

3-Şeker öğünler arasında alındığında daha fazla çürük yapıcı etkiye sahiptir.

4- Şeker, bal veya meyveler içinde alındığında daha düşük çürük yapıcı etki gösterir.

Besinlerin kıvamı da çürük açısından önemlidir. Özellikle sert tanecikli besinler dişin üzerindeki çıkıntılı alanlara ve diş aralarına daha az gireceklerinden kolay temizlenebilirler;

1-Sert tanecikli besinler ağızda uzun süre çiğnenecekleri için tükürük salgısını artırırlar tükürük salgısının fazla olması dişi yıkama etkisini artırması nedeniyle olumlu bir durumdur.

2-Sert tanecikli besinler diş yüzeyini temizler ve diş etine mesaj yapıp diş eti dolaşımını güçlendirir.

3- Süt dişlerinin oluşumu anne karnında başladığından hamile bir annenin iyi beslenmesi çocuğun sağlıklı süt dişlerine sahip olması anlamına gelir. Daimi dişlerin sağlığı süt dişlerinin sağlıklı olmasıyla başlar.

4- Besinler tükürük bileşimini ya dolaylı olarak ya da doğrudan etkileyebilir. Mesela florlu su veya sütle beslenen çocuklarda flor atımı bir miktar tükürükle olacağı için tükürük içinde flor bulunması dişte sert doku korunumunu sağlar.

5-Tuzlu yiyecekle beslenildiğinde proteinden fakir mineralden zengin seröz tükürük artarken acı, şekerli besinlerde mineral bakımından fakir proteinden zengin akışkanlığı düşük mukoz karakterde tükürük salgısı artar. 

6- Sağlıklı bir ağızda normalde bulunan bakteriler bir denge halindedir. Aşırı şekerle beslenme durumunda bu denge bozulur ve çürüğe yatkınlık artar.